A Nemzeti Választási Iroda 2023 novemberétől kezdi meg az értesítő levelek kiküldését a választói névjegyzékből való törlésről azon, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok számára, akik az elmúlt tíz évben nem gyakorolták választójogukat, nem vettek részt a magyarországi választásokon és nem kérték névjegyzékbe vételük meghosszabbítását, vagy adataik módosítását.

Ugyanakkor a választójog gyakorlása alkotmányos alapjog, a választási névjegyzékbe vétel, a regisztráció ennek érvényesülését hivatott biztosítani és szolgálni. Amennyiben az Ön részére a Nemzeti Választási Iroda a lenti formátumú törlő határozatot kézbesített, Ön továbbra is élhet a szavazati jogával és részt vehet a magyarországi országgyűlési választásokon. Ehhez szükséges a választói névjegyzékbe vétel, a regisztráció megújítása. (A teendőkkel kapcsolatos részleteket a kép alatt találja.)

Határozat a választói névjegyzékből való törlésről (minta):

A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok ismét kérhetik névjegyzékbe vételüket, megújítva regisztrációjukat, online és levélben, papír alapon egyaránt.

Online:

Levélben:

  • személyesen, vagy meghatalmazott útján, a Nemzeti Választási Irodának (cím: Nemzeti Választási Iroda, 1397 Budapest, Pf.: 547) vagy bármely külképviseleti választási irodának címzett levélben;
  • Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa minden segítséget megad a regisztrációs kérelmek benyújtásához. Levél formátumú regisztrációs kérelmét leadhatja személyesen, vagy meghatalmazott útján Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán is.

Címünk: 400113 Kolozsvár, Főtér 23. (Cluj-Napoca, Piata Unirii nr. 23.)

A papír alapú kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatványt megtalálja honlapunkon erre a linkre kattintva.

Amennyiben kérelmét online szeretné benyújtani, azt ide kattintva teheti meg.