Hazaváró – Welcome Office

 

A külföldről való hazatérés sok teendővel jár, legyen szó magáról a költözésről, vagy az azzal járó pénzügyi, logisztikai vagy adminisztratív ügyintézésről. A Hazaváró Szolgáltatást 2023. novemberében azért indította a Magyarország Kormánya, hogy segítse a hazaköltözőket mindennapi élethelyzeteik intézésében, ezzel megkönnyítse és segítse a külföldön élő magyarok és a diaszpóra hazatérését.

 

A Hazaváró Szolgáltatás több módon segíti a hazatérni szándékozókat:

Hazaváró Portál:

Az informatikai fejlesztés eredményeként – 36 ország hasonló szolgáltatásainak áttekintése és jó példáinak átvétele révén – 2023. november 16-án elindult a Hazaváró Portál (www.hazavaro.gov.hu), melynek legfőbb célja a visszatérő magyar állampolgárok minél szélesebb körű tájékoztatása és segítése, részükre közérthető, egyszerűen kezelhető, interaktív honlap létrehozása, amely a hazatelepüléssel kapcsolatban felmerülő kérdésekre átfogó válaszokat nyújt és lehetővé teszi egyes ügytípusok elektronikus elindítását a világ legtávolabbi pontjairól is.

A Portálon könnyen áttekinthető struktúra, letisztult nyelvezet és az egyes élethelyzeteken végigvezető közel 100 ügyleírás és tájékoztató segíti az ügyfeleket a tájékozódásban magyar és angol nyelven. Egy navigátor segítségével – az egyéni élethelyzetek megfelelő beazonosításával – a látogató egy személyre szabott „listát” kap, mely segíti eligazodni a konkrét intézendő ügyek folyamatában.

 

Hazaváró Pontok:

Az országszerte 27 helyszínen – a már működő kormányablakokban – megnyílt ún. Hazaváró Pontok a hazatérést követően szükséges ügyintézésben (letelepedésben, a helyi szolgáltatásokhoz történő hozzáférésben, okmányok intézésében, a munkavállaláshoz, egészségbiztosítási ellátásokhoz szükséges ügyek elindításában nyújtanak segítséget magyar és angol nyelven egyaránt). Itt egyszerre – komplexen – történik meg minden szükséges okmány és ügy elindítása, illetve intézése. A Portál segítségével a kijelölt Hazaváró Pontokba – az egész család számára – a teljeskörű ügyintézéshez előzetesen időpontot is foglalhat.

 

Külképviseletek, telefonos ügyfélszolgálat (1818):

A Hazaváró Portál és a Hazaváró Pontok mellett a magyar külképviseletek, valamint a 0-24 órás telefonos ügyfélszolgálat is segíti az ügyintézést, naprakész információkkal, illetve egyedi ügyekben szintén segítik a hazatérni szándékozókat.

Akik a hazatéréssel kapcsolatos ügyeiket még külföldi tartózkodásuk idején szeretnék elindítani, a konzuli szolgálat munkatársai az eddig megszokott módon továbbra is rendelkezésre állnak.

 

A Hazaváró szolgáltatás egy optimálisan felépített, egységes rendszerben valósul meg, ahol az ügyintézési idők csökkentése mellett az eljárási költségek visszaszorítása is jelentős volt.

Az angol – francia – német nyelvű „táblázatos formában” készült anyakönyvi okiratok hiteles fordítás nélküli elfogadásával, illetve a Hazaváró Szolgáltatás igénybevételével az egyéb iratok kedvezményes fordítási és hitelesítési díjaival segítünk a hazatérés megkönnyítésében. A kedvezményt az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodánál minden ügyfelünk igénybe veheti a hazatelepüléshez kapcsolatos iratok lefordítása és hitelesítése során.

 

Emellett a magyar állampolgárok nem magyar állampolgár családtagjai számára – a Hazaváró Szolgáltatás keretében – az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság hatáskörébe tartozó ügyek intézésében egyszerűsített, gyorsabb ügyintézést biztosít.

 

Ez a komplex csomag a szolgáltató állam jó példája, hiszen felhasználva a digitalizáció által nyújtott lehetőségeket és a magas színvonalú szakmai ismereteket, lehetővé teszi honfitársaink számára adminisztratív szempontból a könnyebb hazatérést.

 

A Hazaváró Szolgáltatással kapcsolatban bővebb tájékoztatást a diaszporakoordinacio@me.gov.hu e-mail címen kérhet.

 

Hazaváró – Üdv Itthon!

www.hazavaro.gov.hu