Az országgyűlési képviselők általános választásán, országos népszavazáson, valamint – amennyiben a választópolgárnak az Európai Unió egyetlen tagállamában sincsen lakcíme – az európai parlamenti választáson választójoggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár, azonban a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok választójogukat csak regisztrációt követően gyakorolhatják.

Azok az ügyfeleink, akik a jövőben kérik honosításukat, az ügyintézés során igényelhetik a választási névjegyzékbe való felvételt. A regisztrációt követően a Nemzeti Választási Iroda (NVI) értesítést küld az ügyfeleknek a magyarországi névjegyzékbe történő sikeres felvételről, illetve azt követően a sikeresen regisztrált magyar állampolgárok számára a választási hatóság automatikusan minden tudnivalót megküld – beleértve a választási levélcsomagokat is. A regisztráció során a választási levélcsomagok átvételének módjaként a postai kézbesítés, valamint a főkonzulátusokon történő felvétel is megjelölhető.

Azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, akik egy adott választást megelőző 10 évben már éltek szavazati jogukkal, de az utolsó szavazás óta egy vagy több személyes adatuk megváltozott (pl. névváltozás házasságkötést követően, lakcímváltozás stb.), kérjük, hogy az adatfrissítés érdekében vegyék fel a kapcsolatot külképviseletünkkel! A választási regisztráció 10 évig érvényes, viszont minden szavazáskor automatikusan újabb 10 évvel meghosszabbodik.

A regisztrációs kérelem beadható külképviseletünkön, Kolozsváron valamint kihelyezett konzuli napon. Az ügyintézéshez időpontfoglalás nem szükséges, kb. 5-10 percet vesz igénybe. A névjegyzékbe vételhez szükséges formanyomtatvány ezen a linken érhető el, illetve személyesen Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán időpontfoglalás nélkül is segítenek munkatársaink a kitöltésben. Az otthon kitöltött és aláírt regisztrációs lapokat kérjük külképviseletünkre eljuttatni!