A „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” című pályázat kiírása elérhetővé vált a magyar Országgyűlés honlapján. Az egyetemek és a főiskolák hallgatói számára kiírt pályázatra az alábbi témakörökben lehet jelentkezni:

1. Egy szabadon választott uniós politika szabályainak értékelése (pl. a 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap összefüggései, a Közös Agrárpolitika reformja).

2. Magyarország vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai.

3. Az EU reformjának lehetséges irányai (föderális Európa vs. erős tagállamokra épülő EU); tagállami és uniós intézményi álláspontok.

4. Az Európai Unió alapértékei és védelmük: hatásköri, eljárási és hatékonysági szempontok.

5. Magyarország 2024. második félévi EU Tanácsa elnöksége.

6. Energiaválság Európában – okok és lehetséges megoldások.

7. Az Európai Unió válasza az új globális kihívásokra (pl. migráció, klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, kiber és hibrid fenyegetések).

8. Az Európai Unió stratégiai autonómiájának kérdései (pl. az európai védelmi unió szükségessége és kilátásai, a közös európai hadsereg felállításának lehetőségei).

9. Európa Kulturális Fővárosa program (pl. Veszprém-Balaton 2023 program).

10. Az uniós bővítéspolitika új fejleményei (pl. Ukrajna és Moldova EU-tagjelölti státusza).

11. A Visegrádi Négyek és a regionális együttműködés aktuális lehetőségei.

12. Az uniós csatlakozás társadalmi vonatkozásai, különös tekintettel a Kárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzetére.

13. Az őshonos nemzeti közösségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban (különös tekintettel az identitás kérdésére Európában, vagy az őshonos közösségekhez kapcsolódó polgári kezdeményezésekre).

A pályázatra a magyarországi felsőoktatási intézmények alap-, mester- vagy osztatlan képzésében részt vevő, valamint a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek. Pályázni magyar nyelvű pályaművel lehet, amely a meghirdetett témakörök közül egy témát vizsgál.

A pályázatot elektronikus formában az alábbi email címre kérjük megküldeni: eupalyazat@parlament.hu. Az e-mail tárgyában a következőt kérjük megjelölni: „A pályázat jeligéje, dr. Bárány Tibor főigazgató-helyettes úr részére”. A pályázat beküldésének határideje: 2023. március 20. (hétfő).

Bővebb információkért kattintson ERRE a linkre.