A Magyar-Román Üzleti Fórum a két ország közötti gazdasági kapcsolatok dinamizálásának egyik legfontosabb regionális eszköze, amely keretet biztosít úgy a kétoldalú perspektivikus együttműködési területek áttekintéséhez, mint a konkrét üzleti partnerközvetítésre. A rendezvény fő célja, hogy minél több magyarországi vállalkozás számára tudjon beazonosítani megfelelő romániai partnereket. Az idei Fórumra mintegy 150 fő regisztrált.

A Fórum megszervezésében az eddigi évekhez hasonlóan partnereink voltak a kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a Kolozs Megyei Tanács, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. kolozsvári regionális képviseleti irodája, a Kolozsvári Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara is.

Az utóbbi években megvalósult infrastrukturális fejlesztéseknek, a repülőtér korszerűsítésének, a külföldi befektetéseknek, valamint a romániai IT szektorban betöltött vezető szerepének köszönhetően Kolozsvár rendkívül dinamikus fejlődési utat járt be, és a város vezetése a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Fejlesztési Stratégiájában prioritásként jelöli meg az okos várossá való alakulást.  Ebből adódóan az idei Fórum fő vezérfonalának az intelligens technológiákat választottuk. Célunk a magyarországi smart city koncepciók terén tapasztalt eddigi eredmények, valamint a hazai technológiák és szolgáltatások bemutatása volt, amelyek reményeink szerint kiindulópontként szolgálhatnak a kolozsvári intelligens fejlesztési terveknél.

A Fórum másik két aktuális témájául az egészségipart és az építőipart választottuk, hiszen a már említett lendületes fejlődés Kolozsváron mindkét iparágban kiemelkedő lehetőségeket generált.